Nieuwsoverzicht

U bent hier: Over ons » Nieuwsoverzicht

» Nieuwsoverzicht

» Waarom een Onesto-woonkrediet?

» Kantoren en contactpunten

» simulatie


Zoeken
Vraag hier een offerte aan
of BEL gratis 0800/15 007
voor meer informatie

Login  als klant of als partner


Tips bij het kopen van een woning    -    06 november 2017

De aankoop van een eigen woning is voor velen de belangrijkste transactie van hun leven. Het is dan ook bijzonder belangrijk dat je alles grondig aanpakt. We geven graag enkele tips.
Natuurlijk moet je eerst de woning die je wenst te kopen grondig inspecteren. Het is erg belangrijk dat je goed kunt inschatten welke werken er aan de woning eventueel nodig zijn, en hoe dringend die dan wel zijn. Ook de kosten voor deze werken moet je goed in kaart kunnen brengen. Ben je zelf niet zo vertrouwd met bouwtechniek, laat je dan eventueel bijstaan door een deskundige.

Gelukkig is de verkoper wettelijk verplicht om je een aantal hulpmiddelen hiervoor ter beschikking te stellen. Zo moet hij je een EPC-attest voorleggen waaruit blijkt hoe energiezuinig de woning is. Je kan dan bv. meteen nagaan of er nog moet geïsoleerd worden en of de verwarmingsinstallatie best kan worden vervangen.

Hetzelfde geldt voor de elektrische installatie van oudere woningen. Ook dit attest moet beschikbaar zijn voor je een koopovereenkomst ondertekent. Is deze installatie niet in orde, dan ben je als koper trouwens verplicht om de gebreken te herstellen en binnen een termijn van 18 maanden een nieuwe keuring te laten plaatsvinden.

Wie een appartement koopt moet bijzondere aandacht besteden aan de situatie van de mede-eigendom. Je koopt dan immers niet alleen een appartement, maar ook een deel van de grond en van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. In dat geval is de verkoper verplicht om je een dossier te bezorgen met onder andere de basisakte en het verslag van de laatste algemene vergadering van de eigenaars. Onderzoek deze zaken nauwkeurig, want daaruit kan bv. blijken dat er al investeringen gepland zijn aan het gebouw waarvan je zelf verplicht de kosten mee zal moeten dragen. Bovendien is het van belang dat je goed weet welk aandeel in de vaste gemeenschappelijke kosten je maandelijks zal moeten betalen. Aarzel niet om bijkomende informatie te vragen aan de verkoper of de syndicus als er onduidelijkheden zijn.

We raden aan om ook de stedenbouwkundige inlichtingen grondig te bekijken. Zijn er geen bouwovertredingen geweest? En ligt de woning wel in een woonzone? De gemeente levert daarvoor een attest af wat je kan bekomen van de verkoper of via je notaris. We raden trouwens steeds aan om, voordat je een koopovereenkomst ondertekent, contact op te nemen met een notaris naar keuze. Die zal je bijstaan met raad en daad. Dit voorafgaande advies kost je bovendien niets extra, tenminste als deze notaris ook voor jou de koopakte (mee) zal verlijden.

Ten slotte nog dit. Als je niet 100% zeker bent dat je de aankoop ook kan financieren, laat dan in de koopovereenkomst een opschortende voorwaarde opnemen. Hiermee kan de koop zonder kosten geannuleerd worden als je geen lening zou krijgen.

Laat je door dit alles vooral niet afschrikken. Een goede eigen woning, het is de moeite meer dan waard.
We wensen je alvast veel succes.

Laatst gewijzigd op 06 november 2017, 17:05


 

Home  | Contact  | Sitemap  | Disclaimer
Created by Ideaxis.com & copyright 2007-2008 Onesto